אודות
הפורום לחשיבה אזורית מציע מידע וניתוח על המזרח התיכון במטרה לחולל שינוי באופן שבו הציבור הישראלי תופס את המזרח התיכון ואת מקומה של ישראל בתוכו וכדי לעודד שיח מורכב ומגוון על האזור. הפורום הוקם בשנת 2014 לאחר שלוש שנות פעילות במסגרת בלוג עצמאי בשם "אפשר לחשוב", וכיום הוא מתארח במכון ון ליר בירושלים.
השיח הציבורי והמקצועי בישראל על המזרח התיכון מרוכז בישראל ובמיוחד באינטרסים של אזרחיה היהודים. יצרניו וצרכניו של השיח הזה נוטים להניח שהעוינות הרווחת בין יהודים לערבים היא מצב קיומי. מסיבה זו הוא מאופיין בגישה אתנו־צנטרית וחד־ממדית, הממוקדת בסיכונים מצד אחד ובאינטרסים של מדינות, מוסדות וארגונים מצד שני. השיח הזה לרוב נמנע מביקורת, על אחת כמה וכמה רדיקלית, על המדיניות הישראלית באשר לפלסטינים ולמדינות המזרח התיכון.
עמיתות ועמיתי המחקר בפורום, רובם חוקרים וחוקרות, מרצות ומרצים במוסדות להשכלה גבוהה בישראל, מציעים מידע וניתוח מעמיקים במטרה לגוון ולאתגר את השיח הרווח בישראל על המזרח התיכון ועל שאלת ישראל-פלסטין. חברי וחברות הפורום מבקשים להבין את המתרחש באזור גם דרך עיניו של "האחר", ודוחים את התפיסה הרואה בעוינות בין יהודים לערבים ופלסטינים הכרחית, קיומית או נצחית. הגישה המקצועית והרעיונית של הפורום היא אזרחית ומרובדת, והיא מביאה בחשבון גם הזדמנויות, סיכויים, סדקים ואינטרסים של אזרחים ושל תושבים לצד האינטרסים של מדינות, ארגונים, אליטות וקבוצות כוח.
פרסומי הפורום לחשיבה אזורית בוחנים את ההתרחשויות באזור ובין הים לנהר הנידונות בשיח הציבורי והמקצועי בישראל מזוויות ביקורתיות, ומספקים מידע וניתוח על התרחשויות נוספות שאינן מגיעות לידיעת הציבור ולידיעת חוגים מקצועיים בישראל.
ביקורת פנימית, אף שהיא קשה, מאתגרת ולעיתים מעוררת זעם, היא הבסיס האמיתי לשיפור ולשינוי
הטקסטים שלנו מאופיינים גם בגישה בין־תחומית והשוואתית לניתוח המזרח התיכון בן־זמננו. בכך אנו שואפים לכונן, במושגים מקצועיים, "מזרחנות חדשה" בישראל, המבינה את ישראל כמדינה מזרח־תיכונית שיש קווי דמיון משמעותיים בינה לבין שאר מדינות האזור. גישה זו מציעה ללמוד ולהפיק לקחים ממשטרים, מתהליכים ומאזורי סכסוך במזרח התיכון ואף מעבר לו.
חוקרות וחוקרי הפורום אמונים על גישה מדעית ביקורתית ועל ניתוח תלוי הקשר. עם זאת, אנו מאמינים כי ביקורת על הזולת אינה רק נפוצה מדי בשיח הישראלי על המזרח התיכון, אלא היא "זולה" וקלה. ביקורת פנימית, אף שהיא קשה, מאתגרת ולעיתים מעוררת זעם, היא הבסיס האמיתי לשיפור ולשינוי. לכן הביקורת שלנו מופנית גם למדיניותה ארוכת השנים של ישראל באשר לפלסטינים ולמדינות האזור וכן לעבר השיח הציבורי והמקצועי על המזרח התיכון במדינה ואל השחקנים המרכזיים בו – מוסדות ואנשים פרטיים.
לבסוף, יש לנו אמפתיה בסיסית לתושבי ותושבות המזרח התיכון כולו. אנו מאמינים שמעבר להיבט האנושי והמוסרי יש בכך גם תועלת מקצועית משום שאמפתיה אנושית מאפשרת למתבונן להכיר טוב יותר את "האחר" ואת האופן שבו הוא חווה ומפרש את המציאות.
אתר הפורום מציע לקוראות ולקוראים לא רק טקסטים מקוריים של עמיתי ועמיתות הפורום אלא גם תרגומים וסקירות של טקסטים מהשפות הרווחות במזרח התיכון, ובראשן השפה הערבית.
אנו מאמינים שחשוב להכיר את האופן שבו שכניה של ישראל תופסים אותה, גם אם קשה לקבל זאת
השיח התקשורתי, הפוליטי והחברתי במזרח התיכון הוא עשיר ביותר. הוא עוסק בסוגיות חברתיות, תרבותיות ופוליטיות מגוונות, ומכיל תכנים שיכולים לעניין כל אדם חפץ דעת, ובמיוחד את מי שחי במזרח התיכון. מחלוקות בין זרמים מחשבתיים, מאבקים חברתיים ושאלות תרבותיות, לאומיות וזהותיות מעסיקים את תושבי האזור. הם באים לידי ביטוי באמצעי התקשורת המסורתיים, בכתבי עת, באתרים של מכוני מחקר ומידע וכמובן ברשתות החברתיות. העושר העצום הזה נסתר בדרך כלל מעיני הציבור הישראלי־יהודי.
מטרת התרגומים והסקירות מהשפה הערבית היא להנגיש ידע ולבסס תשתית מקצועית עבור דוברי עברית. הטקסטים מעובדים לעברית בהגינות וברגישות טקסטואלית ואנליטית גבוהה, ככל שידיעתנו ויכולתנו משיגות. אנו עושים זאת מתוך הערכה גדולה ליצירות המקוריות ולמחברות ומחברים שלהן, וכמובן מציינים את השמות שלהם ואת הבמות שמעליהן התפרסמו הטקסטים.
מרבית הטקסטים הללו עוברים עיבוד. איננו "מתרגמים" אותם אלא מסכמים את עיקריהם עבור הקורא, מבארים אותם ומנתחים אותם. איננו מאמתים בהכרח את העובדות ואת הנתונים המוזכרים בהם אלא מביאים דברים בשם כותביהם. לכל היותר נציג קושיות שעלו במהלך העבודה על הטקסטים ולעיתים נתמודד איתן. טקסטים מסוימים, בעיקר אלה הנוגעים לישראל, עלולים לעורר תרעומת בקרב הקורא היהודי־ישראלי. אנו מאמינים שחשוב להכיר את האופן שבו שכניה של ישראל תופסים אותה, גם אם קשה לקבל זאת.
המאמרים המקוריים פרי עטם של עמיתות ועמיתי המחקר של הפורום, בשילוב תרגומים וסקירות מערבית, לצד סדרות הפודקסט והסרטונים שאנו מפיקים, מציעים לקורא ולקוראת הישראלים עושר עצום של מידע וניתוח ברמה מקצועית, המאוגדים במאגר נגיש ופתוח לתועלת סטודנטים, חוקרים, אנשי מקצוע, עיתונאים והציבור הרחב.
אנו מזמינים חוקרות וחוקרים, נשות ואנשי מקצוע בעלי ידע, ניסיון או מומחיות ספציפית, לשלוח אלינו מאמרים לפרסום. המאמרים חייבים להיות מקוריים, בהיקף מירבי של אלף מילה, ושלא פורסמו בבמות נוספות.
הטקסטים המתפרסמים באתר זה אינם משקפים בהכרח את עמדת הפורום, שותפיו או הגורמים התומכים בפעילותו.



