תמונתו של איילאן אל-כורדי הקטן, שטבע יחד עם אחיו ואמו בעת שניסו להגיע מתורכיה ליוון, זעזעה ישראלים רבים. אמצעי התקשורת בישראל, המכנים את המגיעים לאירופה "פליטים", מבקרים את הונגריה על התעמרות בהם ואת רשויות היבשת כולה על שהן מניחות לפליטים למות בים.
בני האדם שהגיעו לישראל, לעומת זאת, מכונים בישראל "מסתנני עבודה", וחמלה כלפיהם נתפסת כרגש נאיבי במקרה הטוב, וכרצון להחריב את ישראל מבפנים במקרה הגרוע. באירופה, הקבוצה השנייה בגודלה של מבקשי מקלט, אחרי אזרחי סוריה, הם אריתראים. רובם מקבלים מעמד של פליט באירופה וזכאים ליחס הולם על פי כללי המשפט הבין-לאומי. בישראל, לעומת זאת, אריתראים נכלאים ללא משפט ואינם מקבלים מעמד של פליט, שהיה מקנה להם זכויות בסיסיות באופן זמני.
האירופים, שהרחיבו את פעילות ההצלה של מבקשי מקלט בים ומשגרים מדי יום ספינות כדי להציל מבקשי מקלט על סירות רעועות, סופגים ביקורת בשיח הציבורי של מדינה שאטמה את גבולותיה בפני פליטים ומתעללת באלה שהספיקו להיכנס כדי לאלצם לעזוב. בזמן שאנו מצפים ממדינות אירופה לקלוט פליטים סורים, המחשבה שאנו, שכניה של סוריה, נקלוט פליטים משם, מעוררת בנו גיחוך.
יפה כתבה אתמול המשוררת איריס בוקר:
כמה אכזריים האחרים
נותנים לפליטים קטנים
למות בלב ים
כמה טובים אנחנו
אצלנו אין פליטים
שמתים במדבר
רק מהגרי עבודה