בהתכתשויות אלימות בין משטרת עיראק לאזרחים שהפגינו מול ה"אזור הירוק" (האזור המאובטח שבתוכו מרוכזים משרדי הממשלה עוד מימי סדאם) בשבת האחרונה נהרגו לפחות ארבעה מפגינים ושוטר אחד. שלוש מאות מפגינים ושוטרים נפצעו.
המפגינים היו אנשיו של איש הדת השיעי מוקתדא א-סדר, שמארגן הפגנות ענק במקום קרוב לשנתיים בקריאה לפיזור ממשלתו המושחתת של אל-עבאדי. זכורה במיוחד שביתת השבת הסמלית שעליה הכריז א-סדר עצמו במארס הקודם בתוך תחומי "האזור הירוק", בתיאום עם רשויות החוק, בקריאה לרפורמות. שעות ספורות לאחר האירועים פרסם א-סדר הודעה לעיתונות שבה הטיל את האחריות על האבידות ועל האלימות על ראש הממשלה אל-עבאדי, וקרא לאו"ם ולמוסדות בינלאומיים להתערב מיידית בנעשה בעיראק כדי לאפשר לציבור העיראקי לקיים את ההפגנות בדרכי-שלום.
בכל סוף שבוע בשנתיים האחרונות נקבצים אלפי מפגינים לכיכר א-תחריר, מרחק מאות בודדות של מטרים מפתח ה"אזור הירוק", בדרישה לביעור השחיתות השלטונית והנפוטיזם במדינה, אך נדיר מאוד שההפגנות גולשות לאלימות, ובוודאי כל כך קשה.
מאז ראשית ההפגנות הקפידו המפגינים – מתוך מודעות מלאה לרגישות ולעיניים הצופיות על בגדאד – שלא להגיע לעימות עם כוחות הביטחון, וסיימו רבות מן ההפגנות בלחיצות ידיים סמליות עם אנשי כוחות הביטחון. אולם בשבת האחרונה החלו כוחות הביטחון לירות גז מדמיע, ויש אומרים גם אש חיה, כאשר מפגינים החלו חוצים את גשר "אל-ג'ומהורייה", החוצה את החידקל ממזרח, היישר אל לב ה"אזור הירוק".
מפת איזור ההפגנות בבגדאד (מפות גוגל)
האלימות בהפגנות בבגדאד אינה משרתת איש בעת הזאת, וכל הצדדים מודעים לכך. שני הצדדים מעלים טענות לגיטימיות: המפגינים טוענים שהשחיתות הממשלתית מכרסמת ביסודות המדינה העיראקיים, וראש הממשלה משיב כי השחיתות לא החלה בממשלתו, וכי בשנתיים האחרונות הוא עושה כל שביכולתו למגרה.
אלימות כזו דוחפת את שני הצדדים להתבצר בעמדותיהם, וטומנת בחובה סכנה להידרדרות מחודשת במדינה למודת כאוס פוליטי. מעבר לכך, מראות של מפגינים לא-חמושים הנורים למוות בפתח משרד ראש הממשלה בבירה אינם מצטלמים טוב, ועלולים לקעקע את ההצלחות הצבאיות המרשימות שנחל המשטר העיראקי לאחרונה ואת הצלחותיו המדיניות והפוליטיות בהרחקת נסיונות בחישה של מעצמות זרות וקירוב העדות במדינה.